Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra is de voorzitter van de landelijke SMARTCirculair Jury

Rijn IJssel won de SMARTCirculair Challenge 2021. Welk team gaat er op dit jaar met de hoofdprijs vandoor?
Op 15 juni weten we het. Bent u erbij?

Alle informatie over de SMARTCirculair finale

Voorzitter van de jury: Ruud Koornstra
Nationale Energie Ambassadeur

  • SMARTCirculair criterium: Overall en communicatie

Als jurylid en ambassadeur breekt Ruud de lans voor het MBO omdat hij de kracht van jongeren in de techniek erkent en van mening is dat we nog beter naar de onverwachte invalshoeken van onze studenten moeten luisteren.

Ruud maakt zich hard voor vernieuwing. "Als we twee ontwerpen hebben met een gelijk aantal punten, dan krijgt het meest vernieuwende (product)concept de hoofdprijs."

Ruud Koornstra is ondernemer en voorvechter van de energietransitie. Hij richtte het ‘initiëringsbedrijf’ Tendris op dat ondernemingen en projecten met een duurzaam karakter opstart. Daarnaast is hij voorzitter van de duurzame ondernemersvereniging De Groene Zaak en voorzitter van de Stichting Smart Climate Opportunities (SCO), die als doel heeft om Nederlands vernuft, geld en ondernemerschap samen te brengen ten behoeve van de klimaatdoelen. Ruud werd in 2017 uitgeroepen tot eerste Nationale Energiecommissaris van Nederland.

 

Shai van Vlijmen
Architect en oprichter van architectenbureau NarrativA

  • SMARTCirculair criterium: circulair, klimaatpositief ontwerpen en bouwen

Shai is gespecialiseerd in ecologisch biobased ontwerpen en bouwen. Zijn ontwerpen en expertise omvatten de volgende kernwaarden: Duurzaam, gezond, mensgericht.

Architectuur draait bij ons om meer dan alleen het visuele beeld. Het gaat om het verrijken van de multi-zintuiglijke beleving. We zetten in op het gebruik van hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen met vochtregulerende eigenschappen, voor een gezond en aangenaam binnenklimaat."

Met de architect Shai in de jury weten we zeker dat elk ontwerp esthetisch, bouwkundig en volgens de circulaire criteria vakkundig wordt doorgelicht.

Emily Wijnja

Rick de Vlieger

Dagvoorzitters: Emily Wijnja en Rick de Vlieger

Beter, gezelliger en mooier kan het bijna niet met zo’n juryteam en onze twee inmiddels afgestudeerde studenten die het dagvoorzitterschap weergaloos doen. Dat wordt weer een mooi feestje dat je niet mag missen.

 

Claudia Bouwens
Programmabegeleider Energie & Duurzaamheid NEPROM

  • SMARTCirculair criterium: SMART Energieneutraal of liever nog... energieleverend

Claudia maakt zich hard voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. Zij weet hoe de hazen lopen, hoe complex lokale omstandigheden soms zijn en hoe belangrijk vernieuwing is. Zij geeft ruim baan aan energieoplossingen die de energietransitie versnellen en daarmee veel van de SDG-goals binnen handbereik brengen.

Sven Jense
Oprichter van Climate CleanUp

  • SMARTCirculair criterium: Natuurinclusief, Klimaatpositief

Sven maakt zich met Climate CleanUp hard voor een klimaat waarin CO2, fijnstof en stikstof sterk gereduceerd worden. Hij kijkt naar klimaatbijdragen als biodiversiteit, wateropvang en -hergebruik, groene daken, groene gevels die zorgen dat de lucht schoon wordt en het binnenklimaat gezond

Coen van Rooyen
Algemeen directeur NVB vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers

SMARTCirculair criterium: Haalbaar & Opschaalbaar

Met honderden bedrijven in de huizenbouw achter zich weet Coen dat circulair bouwen steeds meer positie krijgt. Voor opdrachtgevers, bouwers en toekomstige bewoners zijn klimaatpositieve woningen belangrijk maar het moet ook financieel en constructief goed doorgerekend zijn. Coen laat de berekeningen (kosten en constructie) narekenen en zal via zijn achterban een boost geven aan vernieuwende concepten.

De Jury in hoogste staat van paraatheid (2021)

Yvonne wil energieleverende ontwerpen, Ruud houdt alle lijntjes strak en is gevoelig voor SDG7 en Coen, tja, je moet de boel wel goed doorrekenen want daar begint hij over!

Sven wordt heel erg blij van jullie klimaatpositieve ontwerpen

En met Raoul als jurylid circulair bouwen kun je maar beter werken met natuurlijke materialen

 

Alle informatie over de SMARTCirculair finale