Bouwen met FSC Hout
In de ontwerp ="allowfullscreen">
Park 20|20 Hoofddorp is nagenoeg 100% circulair
Familie woont 3 jaar in een zelfvoorzienend huis in Rotterdam
Google ook eens op Architect@Work en MaterialDistrict die gehouden wordt van 12 - 14 maart 2019 in Rotterdam
Manon is student Bouwkunde aan het MBO College Hilversum. Bekijk haar bijzondere verhaal waarin ze haar eigen huis tekende.
Klimaatadaptie - Slim regenwater opvangen en hergebruiken
Bouwen met sloopmateriaal, spijkerbroeken en koffiebekers?
Als het voorlopig ontwerp van de opdracht gemaakt is, kan er gekeken worden hoe het ontwerp verrijkt kan worden met demontabele bouwsystemen en welke circulaire en herbruikbare bouwmaterialen passen in de ontwerpuitgangspunten.
Hieronder vind je een aantal websites waar je het aanbod van gebruikte bouwmaterialen kunt vinden. Denk aan deuren, kozijnen, vloerbedekking, (glazen) systeemwanden, vensterbanden, klinkers voor de entree en meer. Deze zijn afkomstig van sloopprojecten en bij handelaren in de omgeving. Van belang is ook om te vragen naar welke spelregels hanteert voor het leveren en terugnemen van circulaire bouwmaterialen en welke terugname garantie er voor jullie project gelden.
Het is interessant om uit te rekenen hoeveel CO2 jullie besparen door te werken met gebruikte materialen. Reken dan ook gelijk de transportkilometers mee.
Isolatie met cellulose afkomstig van oude kranten of papieren koffiebekers is ecologisch en thermisch een goede isolatie. Net zoals isolatie van schapenwol of gerecycled textiel zoals spijkerbroeken. Informeer naar de mogelijkheden van Inblazen in compartimenten.
No Waste Decoration maakt o.a. patchwork wandbekleding van reststoffen uit woonwinkels en restbehang. Interieurstyliste Monique richt zich op dit moment met name op restaurants, woonwinkels, kinderdagverblijven en kantoorpanden die duurzaam willen inrichten. Maar ook tijdelijke / vakantiewoningen zijn interessant.
Industrieel, modern, vintage of klassiek. Alles is mogelijk. No Waste Decorations maak onder meer (bedrukte bedrijfs-)kussens, kersenpitzakken, patchwork wanden en schilderijkapstokjes. Ze gebruikt oud versus nieuw. "Dat maakt al mijn producten zeer exclusief en helemaal van deze tijd.’’
i
Met de woningconfigurator van BuildGREEN kun je een huis of gebouw personaliseren.
De configurator is gekoppeld aan Revit® BIM-software. De woning die zelf geconfigureerd kan worden wordt dan ook in Revit gemodelleerd. Je volgt een protocol om te leren hoe het model moet worden opgebouwd. Dat model wordt vervolgens voorzien van diverse opties om uit te kiezen en dit bestand wordt door iBuildGreen omgezet. Om het niveau omhoog te brengen biedt de tool alternatieven aan voor materialen.
Een milieustation in Den Haag is een perfect voorbeeld van circulair bouwen. Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen.
De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal.
Als je natuurINCLUSIEF bouwt heb je gelijk een belangrijk deel van klimaatadaptief bouwen te pakken. Het overlapt elkaar. Met natuurINCLUSIEF bouwen breng je de natuur terug in de gebouwde omgeving en dat is goed voor onze gezondheid want we vinden het gezellig om jonge vogeltjes, vleermuizen en eekhoorns te zien. Maar groen op, aan en rond gebouwen zorgt er ook voor dat:
Met deze nestkastjes komen de mussen terug in de stad
De kans op extreme buien neemt toe en de jaarlijkse neerslag ook. Daarom zijn er tegenwoordig kaarten beschikbaar die aangeven waar de grootste wateroverlast verwacht wordt. We moeten dus proberen knelpunten op te lossen door eerst water vast te houden, dan te bergen en dan af te voeren. Dan kan o.a. door:
Dit water kan dan weer worden hergebruikt voor toiletten en het besproeien van planten etc.
In stadscentra kan het wel 7 graden warmer zijn dan in parken en het platte land. Dat komt door de hoeveelheid stenen, beton, asfalt en betume daken die de warmte vasthouden. Dat we de opwarming enigszins in de hand houden is belangrijk voor de volksgezondheid. Denk aan:
Bouwen waarbij we de natuur terugbrengen naar de stad is belangrijk. Het levert een bijdrage aan:
Wil je een overzicht van alle mogelijkheden. Kijk dan op de pagina van De Straad
(met dank aan Irene Mulder, gemeente Den Haag).
Waterhergebruik kun je ook speels gebruiken
Wateropvang wordt belangrijker naarmate het klimaat meer verandert. Het is nu half juli 2018 en er is de afgelopen drie maanden nauwelijks regen gevallen.
En als het regent lijkt het wel een tropische moesson en kan het rioleringssysteem het niet aan met als gevolg overstromingen.
Dus moeten we slimmer met water omgaan. Opvangen als er heel veel valt en zoveel mogelijk water hergebruiken.
Onderhoud kun je regelen
in juni 2018 presenteerde Reno Hofman, student aan het Friesland College zijn ontwerp van het vleermuizenhotel aan zijn opdrachtgever, de gemeente Ooststellingwerf. Een van de eisen was dat het 'gebouw' moest voldoen aan de BREAAM-eisen.
Reno maakt in zijn ontwerp gebruik van (gebruikte) rioolbuizen met een diameter van 2 meter met een naadopening in de Meranti houten ronde deur van circa 5 cm dik zodat de vleermuizen naar binnen en buiten kunnen. Door geperforeerde bakstenen in de rioolbuis te bevestigen, kunnen vleermuizen hun nesten bouwen. Plaats je de rioolbuis onder een talud dan is het daar lekker rustig, donker en vochtig dus een perfect Vleermuizenhotel.
Volgens het onderzoek dat Reno uitvoerde blijkt dat de meest geschikte oriëntatie voor een vleermuizenhotel een zuid- of westgevel. De begroting bleef ruim binnen het budget en voldeed aan het volledige plan van eisen van de opdrachtgever. Een mooi voorbeeld van natuurINCLUSIEF bouwen!
Reno Hofman
renogow@gmail.com
"Nul op de Meter of Beter." Dat zei Ruud Koornstra, juryvoorzitter van SLIMCirculair '18-'19. Dat kan natuurlijk maar begint bij het feit dat we in goed geisoleerde huizen en LED-verlichting waardoor we minder energie nodig hebben. En daarnaast gaan we steeds meer energie opwekken. Met zonnepanelen, aardwarmte, warmtepompen, windenergie, biogas etc. En daarnaast worden energieystemen steeds slimmer. In gebouwen met slimme meters, licht op bewegingsmelders en domotica. Slimme energiesystemen zijn nodig om het elektriciteitsnet toegankelijk te maken voor groene energiebronnen. Bovendien houden we met slimme energiesystemen balans op het net. En dat scheelt miljoenen voor netverzwaring.
Het energiesysteem van de toekomst ziet er heel anders uit dan we altijd gewend zijn geweest. Het klassieke gas verdwijnt. Nederland gaat massaal over op elektrisch koken, stoken etc.
En elk jaar komen er duizenden nieuwe stroomleveranciers bij. Denk aan alle particulieren en samenwerkende particulieren in coöperaties die zelf groene stroom opwekken en terugleveren of opslaan in een (auto)batterij. Ook de industrie neemt maatregelen om het verbruik te reduceren en alternatieve hernieuwbare energiebronnen te implementeren. En dat is nodig want die verbruiken veruit de meeste energie.
Er wordt wel eens gezegd dat Algen nog meer energie opleveren dan zonenergie. Het bedrijf Colt International, met onder meer een vestiging in het Cuijkse Katwijk, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor duurzaam en dynamisch wonen: met algen in je gevel.
Algen wekken energie op in de ramen
Enkele oplossingen voor die gebouwen slimmer maken. Slim betekent natuurlijk slimme ict. De hardware moet modulair te koppelen zijn en de software moet op maat gemaakt kunnen worden. Je kunt zoeken naar bedrijven gespecialiseerd in gebouwklimaat en regeltechniek.
Voorbeelden
of