[ssba]

Presenteer jullie ontwerp met 3D technologie

3D animatie

Jeroen Grondijs studeert mediavormgeving aan het Alfa College in Groningen

3D is al lang niet meer weg te denken. Maar hoe mooi is het als je jullie ontwerp kunt pitchen met een 3D animatie? Team Nijmegen bijt de spits af maar toen ik het filmpje zag van een student van het Alfa College die zijn hand niet omdraait voor 3D animaties kon ik het niet laten om het met jullie te delen.

 

Jeroen Grondijs, 18 jaar en student media en vormgeving aan het Alfa College vertelt in deze video hoe 3D animatie eruit ziet. Hij maakt animaties tijdens bij zijn stagebedrijf over een medisch systeem die in 1,5 minuut uitleggen wat het systeem kan.

Video

Dit is een 3D animatie van het nieuwe Centraal Station in Rotterdam

3D vormgeving, opleiding

Mediavormgevers ontwerpen niet alleen websites, logo’s en reclamecampagnes maar ook animaties en games voor fun en games die gebruikt worden voor trainingen en onderwijs. Ik zou eens even bij ze aanschuiven.

Want dit zijn de meiden en jongens die de mooiste animaties maken van jullie ontwerp zodat je de jury van de stoel blaast.

Soms moet je het ontwerp eerst in 3D animatie laten zien om je opdrachtgever te kunnen overtuigen van de innovatiekracht en schoonheid van je ontwerp. Neem het eerste beton geprinte gebouw dat in Teuge gebouwd gaat worden.

Gebouw van 3D-geprint beton gaat commercieel

De vergunning voor het eerste commerciële gebouw dat gemaakt is van 3D geprint beton materiaal, is afgegeven voor De Vergaderfabriek in Teuge (Limburg). Er is bewust gekozen voor het gebruik van 3D-geprint beton.

De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met traditionele bouw. CyBe is de hoofdaannemer van dit project. Het ontwerp is van architect Pim van Wylick en zet de wensen van opdrachtgever Centre4Moods om in een gebouw. Dit bedrijf maakt gebruik van een 360 gradenprojectie om zo de onderzoekers onder te dompelen in een echt zintuiglijke beleving. De architect heeft hiervoor de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn daaromheen geplaatst.

Het gebouw komt naast de entree van vliegveld Teuge. Het gebouw markeert de hoek en opent zich langzaam naar de ingang en naar het uitzicht over de velden aan de andere kant van de weg.

Deze aaneenschakeling van open en dicht, met een cirkelvormige ruimte als basis, heeft geleid tot een gebouw dat zich manifesteert als de bladen van een turbine. De bladen draaien en openen hiermee doorzichten of sluiten ze. Hierdoor is het gebouw vanuit iedere hoek anders.

Een dergelijke vorm is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden 3D-geprint worden in beton.