Een videostrategie is een plan om je video’s te maken en verspreiden. Maar wat moet je doen om met videocampagne succesvol te worden.
We helpen met deze whitepaper hoe je een effectieve videostrategie in 7 stappen kunt opstellen zodat jij in no time een echte video marketing expert wordt.
Stap 1: Bepaal het doel
Stap 2: Identificeer de contentbehoefte
Stap 3: Nu ga je de contentbehoefte invullen
Stap 4: Videocampagne regels
Stap 5: Video distributie
Stap 6: Van merk naar video
Stap 7: Meet het effect
Hieronder leggen we alle stappen aan je uit.
Stap 1: Videostrategie – bepaal het doel
De eerste stap in je online video succes is om je doelen vast te stellen. Deze stap klinkt voordehandliggend maar is essentieel om resultaat te behalen als videomarketingexpert. Als je doel is om je brand awereness te verhogen dan zal je met een andere blik naar deze whitepaper kijken dan als je een hogere CTA wilt behalen. Veel bedrijven gebruiken video om de awereness te verhogen, er zijn echter nog veel meer videodoelen.
Hieronder staan een aantal doelen die we met video voorbij zien komen:
Verhogen naamsbekendheid
Campagne betrokkenheid vergroten
Kennis product/dienst overbrengen
Leads binnenhalen
Verhogen klantbetrokkenheid
Kennis branche overbrengen
Leads genereren
Verhogen klanttevredenheid
Hoewel sommige mensen het als indicatie gebruiken is het aantal bezoekers van je video geen doel op zich. Het aantal kijkers heeft alles te maken met het meten van het succes van je video campagne. Hier komen we later op terug.
Actie
Zet de doelen van je videomarketing strategie op een rij.
Stap 2: Identificeer de contentbehoefte
Geweldig, je hebt de doelen van je videomarketingstrategie opgesteld. Nu gaan we naar dit doel toewerken. Dit doen we door te kijken naar welke andere marketing activiteiten je doet en waar de gaten zitten in je strategie. Alles draait om timing. Als je klanten op de juiste moment de juiste informatie geeft, kopen ze. Dit geldt ook voor videomarketing. Dus moet je weten welke content op welk moment werkt. Dus welke vragen vanuit je doelgroep moeten beantwoord worden op welk moment tijdens hun zoek/beslisproces (dit noemen we de funnel)? En welke content heb je al die ze kan helpen?
Actie:
Schrijf op welke vragen in welke fase van de funnel beantwoord moeten worden. Schrijf dan op hoe je content deze behoefte al vervult. En ontdek waar de gaten zitten in je strategie.
Stap 3: We gaan de contentbehoefte invullen
Nu je weet waar de gaten zitten in je contentstrategie kan je deze gaan invullen. Het is natuurlijk logisch dat er wat gaten in je strategie zitten en dat is ook helemaal niet erg. Toch willen we deze gaten zo optimaal mogelijk invullen. Verschillende vormen van video doen het beter op hun eigen plek in de funnel. Hieronder geven we je een duidelijk overzicht van welke soort video het beste tot zijn recht komt op een specifieke plek in de funnel.
Bovenaan in de Trechter
Focus op pijnpunten en kansen
Het gaat dus niet over je product of service
Denk aan:
– Promo/campagne content
– Webinars
– How-to educatie video’s
Midden in de Trechter
Introduceer je oplossingen en deel educatieve content
Denk aan:
– Product video’s of webinars
– Cultuur video’s
– Evenementvideo’s
Onderaan in de Trechter
Hamer op de voordelen van je product of dienst
Denk aan:
– Product demo video’s
– Testimonial video’s
– Verkoopgerichte video’
Actie
Bedenk welke video je het beste kan inzetten op bepaalde plekken in de funnel. Houd de doelen die je bij stap 1 hebt opgesteld in gedachte.
Stap 4: Videocampagne regels
Ben jij zo’n kei dat je alles in één keer organiseert? Vaak blijkt dat onverwachte dingen ervoor zorgen dat je planning heel anders loopt. Daarom is het handig om wat regels achter de hand te hebben als je begint met je videocampagne. Zo zit iedereen binnen je team op een lijn.
Op deze manier kunnen we vaststellen welk deel van je contentmarketingstrategie video gaat gebruiken.
Maar ook welke video’s formulieren, CTA’s, of andere interactieve elementen moeten bevatten.
Zo hoeven beslissingen niet op het moment zelf genomen te worden waardoor je zorgt voor meer consistentie in je video strategie.
Gebruik je video op je Blog, Facebook, Youtube, e-mail, productlanceringen, of op je evenementen? In welke frequentie doe je dat? Als je soms wel video gebruikt en soms niet, licht dan toe wanneer wel of niet.
Actie
Zet je campagne kanalen en typen eens op een rij (blog, Pinterest, Facebook, e-mailmarketing etc.) Zet erachter hoe vaak je video gaat gebruiken bij dit campagne type en leg uit wanneer wel en niet. Vul daarachter in welke elementen je gebruikt per campagne type. Gebruik je CTA’s, interactiviteit, formulieren in je video, of personalisatie?
Stap 5: Video distributie
De distributie van je video’s is één van de belangrijkste stappen in je videomarketing strategie. Welke kanalen kies je? En wat voor soort video past bij welk kanaal? We zien nog heel vaak dat één video voor alle kanalen wordt gebruikt. Om echt verschil te maken met je videomarketing moet je de videocontent aanpassen aan het distributieplatform, ofwel je kanalen.
In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het handig om van te voren de kanalen vast te stellen. Daarna start je pas met het produceren van je video’s. Zo werkt Twitter vooral met teasercontent en Facebook vooral met vermakelijke video’s. Het is essentieel om te begrijpen wat voor video’s bij een specifiek kanaal horen. Bedenk je goed wat het doel ook al weer was van je video strategie. Wil je de doelgroep vermaken? Dan leent Facebook zich hier goed voor. Wil je kennis delen over je vakgebied? Dan kun je misschien beter Linkedin gebruiken.
Actie
Maak een lijst met de kanalen die er zijn, zet erachter of je ze gebruikt met video en hoe vaak. Leg ook uit wanneer wel en wanneer niet indien nodig.
Stap 6: Van Merk naar Video
Je hebt hard aan je merk gewerkt. Je video’s moeten het merk natuurlijk verder versterken. Je wilt je waarden, verhalen, uitstraling en identiteit niet verpesten door aan de slag te gaan zonder videostrategie. Het is vanuit je merk een eis om consistent te zijn in je communicatie. Stel dus een goed plan op waardoor je de consistentie van je merk kan waarborgen. Dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden:
Tone of voice
De toon waarop gepraat wordt vertegenwoordigt de persoonlijkheid van je merk. De toon is afhankelijk van je doelgroep en moet daarom zorgvuldig gekozen worden. Wil je professioneel overkomen? Of juist met humor?
Kleuren
Hoewel je dit al hebt vastgesteld is het wel handig om te bedenken welke kleur je voor tekstkoppen in de video gebruikt en welke kleuren als detail terugkomen.
Typografie
Waarschijnlijk heb je dit allang vastgesteld, maar het is wel belangrijk om een specifiek font door te voeren in al je video’s.
Taal en dialoog
Moet je zakelijk overkomen of casual? En praat je in de eerste persoon of in de u-vorm (derde persoon)?
Logo gebruik
Wat zijn de richtlijnen van je logo, qua kleur en plaatsing? En gebruik je het logo als watermerk of aan het begin en einde?
Muziek en geluid
Muziek brengt emotie met zich mee, het kiezen van de verkeerde muziek kan dan ook fataal worden voor je video, al is deze nog zo professioneel opgenomen. Gebruik je hippe muziek, of wil je juist klassieke muziek?
Uitstraling
Wat is de uitstraling van je merk en hoe wil je dit doorvoeren in het gebruik van video?
Setting
Een goede locatie voor je video’s is erg belangrijk, wat voor sfeer moet de locatie hebben? Welke achtergronden wil je terug zien?
Acteurs
Wat voor acteurs gebruik je, welke persoonlijkheid moet een acteur hebben, wat moet deze persoon dragen. Is dit een man of een vrouw?
Stap 7: Meet het effect
Je hebt nu een heldere videomarketing strategie waar je resultaat mee gaat halen. Je weet nu wat het doel is, hebt de contentbehoefte in kaart gebracht en ingevuld welke soort video je gebruikt op welk moment en op welk kanaal. Je weet nu hoe je een merk kan vertalen naar een consistente video strategie. Maar nu wil je natuurlijk ook weten wat de resultaten zijn van je videocampagnes. Daarom is de laatste stap het meten van de resultaten en het evalueren van het proces.
Het blijkt dat 72% van de marketeers hun video campagnes niet meten, of in ieder geval niet meer met data doen dan het tellen van de views of likes. Dit is niet voldoende om je strategie aan te scherpen. Het meten gaat over het in kaart brengen van kijkgedrag. Wanneer haken je kijkers af? Welke delen vinden ze interessant?
Hieronder staan twee voorbeeld doelen van videomarketing, met daarbij passende manieren om resultaat te meten.
Merk betrokkenheid
Aantal views
Aantal keer gedeeld
Aandachtsspan (Na hoeveel seconden/minuten haken kijkers af?)
Click-through Rates
E-mail campagne CTR
Video betrokkenheid CTR
Op de pagina CTR (na CTA)
Je kan nu je videostrategie opstellen, managen en meten. Succes met het uitvoeren van je eigen videomarketing- strategie!
Actie
Zet je doelen nog eens op een rij, zet daarachter op welke manier je dit doel het beste kan meten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kan je nieuwe campagnes vergelijken met de oude resultaten. Goede software die je kan gebruiken om je video’s interactief te maken en resultaat te meten is: HapYak, Wistia, Bluebillywig, of Vixyvideo.
Een videostrategie is een plan om je video’s te maken en verspreiden. In 7 stappen stel jij de strategie op om je video's succesvol te laten bijdragen aan je uitbouwen van je merk.
Reviews van scholen, gemeenten, provincies, bedrijven en organisaties
"Wij zijn allemaal de leerling van de toekomst. Door challenges als SMARTCirculair laten studenten zien wat ze kunnen en krijgen ze zoveel meer zelfvertrouwen. Tijdens hun stage vertellen ze leidinggevenden en medewerkers hoe ze het beter zouden kunnen doen. Nederland is meer dan ooit gebaad bij nieuwe slimme coalities."
"De studenten van Landstede zijn vier keer bij ons op locatie Harderwijk geweest. Jonge jongens die voor een complexe uitdaging stonden. En wat een mooie resultaat in de korte tijd die ze ervoor hadden. Leuk om ze met vragen, een beetje sturing en tips te kunnen helpen."
`Onze ICT-studenten lopen nog steeds te stralen in de gangen. Ze zijn zo ongelooflijk gegroeid. Het zijn ICT-ers en die zijn niet zo extravert. Met hun Energie uit planten concept zijn ze boven zichzelf uitgestegen en genieten hier nog steeds van. 'Ik krijg energie van de Energie OntwerpChallenge."
Maurice Hommen, Gilde ICT College Venray
Het moet interessant en opschaalbaar zijn. Er is 100 miljoen uitgetrokken voor het verduurzamen van woningen en 300 miljoen voor NOM Woningen. De bouwagenda heeft ikoonprojecten nodig maar het gaat allemaal zo traag.